Zespół Szkół Sportowych w Ełku
   
 
Polska, Warmińsko-Mazurskie, 19-300 Ełk, Suwalska 15, Tel. 87 732 63 70, Napisz do Nas: Sekretariat, Dyrekcja
 
  Strona Główna Dziennik Elektroniczny Rok dla Niepodległej Artykuły Galeria Ogłoszenia Kronika Sukcesy Sport Facebook02/03/2021 17:18:10 
 
Rekrutacja 2021/2022
Informator
Świetlica
SP Sportowa
Liceum (GIM)
Liceum (SP)
Rodzice
Nauczyciel
Gazetka
Organy szkoły
jadłospis

Jadłospis

01.03.2021 Poniedziałek
Zupa : ogórkowa250 ml, pieczywo mieszane-20 g
Alergeny: mleko, seler, gluten
Skład: wywar z kości i warzyw-180 ml, ziemniaki- 120g, marchew-25g, pietruszka-10g, seler-5g, por-1g, ogórek kiszony-36g, śmietana 18% -10 ml
II danie: pizza z szynką, boczkiem i salami- 250g
Alergeny: gluten, jaja, gorczyca, mleko
Skład: mąka pszenna – 100 g, woda -50 g, jaja-0,007 g, drożdże -0,005 g, olej -0,01g, szynka- 0,02g, salami -0,02g, boczek parzony -0,02g, papryka czerwona -0,015g, papryka żółta -0,015g, kukurydza 0-01g, pieczarka- 0,01g, cebula – 0,01g, ser żółty -0,03g, koncentrat pomidorowy -0,03g, ketchup -0,02g
Napój: Herbata owocowa- 220 ml
Skład: 200 ml- woda, herbata – 06g, miód pszczeli- 140 g
Podwieczorek: Banan-240g
02.03.2021 Wtorek
Zupa : Barszcz czerwony-250 ml, pieczywo mieszane- 20 g
Alergeny: mleko, seler, gluten
Skład: wywar z kości i warzyw – 180 ml, ziemniaki-900 g, marchew-25 g, pietruszka-07g, seler-04 g, por-07g, burak-100g, śmietana 18 % -15 ml, ocet winny- 002 ml, pietruszka natka lub koper- 03g
II danie :pieczeń wieprzowa-120g, Lancz-ryż basmati +groszek zielony-150g
Alergeny: gluten
Skład: schab, karkówka, szynka-110g, olej-0,05g, cebula- 0,02g, mąka pszenna-0,02g
Surówki: z białej kapusty z kukurydzą -100g
Alergeny: gorczyca
Skład: Kapusta biała-85g, marchew -5g, kukurydza-5g, olej 4g, natka pietruszki -1g
Napój : woda z cytryną -220 ml
Skład : woda -215 ml, cytryna-5g
03.03.2021 Środa
Zupa : Krupnik z kaszą jęczmienną -250 ml, pieczywo-20g
Alergeny: gluten, seler
Skład: wywar z kości i warzyw-180 ml, ziemniaki-150 g, marchew-45g, pietruszka-25 g, seler-20g, por-10 g, kasza jęczmienna-15g, koper lub natka pietruszki-03 g
II danie : kotlet schabowy panierowany-120 g
Alergeny: jaja, gluten
Skład: schab wp bez kości-100g, mąka pszenna-10g, bułka tarta-15g, jaja-15g, olej-1g
Surówki: sałata lodowa z papryką, cebulą czerwoną i koprem -100 g
Skład: sałata lodowa- 80g, papryka -12g, koper-5g, śmietana-3g, cebula -3g
Napoje: kompot agrestowy -220ml
Skład: woda -200 ml, agrest -15g, miód pszczeli -5g
04.03.2021 Czwartek
Zupy: krem z marchwi -250 ml, pieczywo mieszane -20g
Alergeny: mleko, seler, gluten
Skład: wywar z kości i warzyw -180 ml, ziemniaki -120g, marchew -80g, pietruszka -10g, seler-5g, por -10g, śmietana 18% -10g, natka pietruszki -03g
II danie: lazania- 280g
Alergeny: gluten, mleko, gorczyca
Skład: makaron-70g, łopatka wp-90g, śmietana 18% -30g, ser żółty40g, koncentrat pomidorowy-2g, cebula-014g, mąka pszenna-03g, olej-012g
Surówki: ogórek konserwowy – 90g
Alergeny: gorczyca
2. Napój: kakao z mlekiem -220 ml
Alergeny: mleko
Skład: mleko -215 ml, kakao- 1,5g, miód pszczeli -3,5g
05.03.2021 Piątek
Zupa: żurek z jajkiem i chrzanem-250 ml, pieczywo -20 g
Alergeny: mleko, seler, jajko, gluten
Skład: wywar z kości i warzyw-180 ml, ziemniaki-120g, marchew-25g, pietruszka-10 g, seler-07g, por-10g, mąka pszenna-07 g, śmietana 18%-15 g, jaja-15g, chrzan-01g, natka pietruszki-03g
Danie rybne: Kotlet mielony z miruny -100 g
Alergeny: ryba, jaja, gluten
Skład: filet z miruny -90g, bułka świeża 02g, bułka tarta 02g, jaja -001g, olej 01g, c Surówki: sałatka z ogórka kiszonego -100 g
Alergeny: gorczyca
Skład: ogórek kiszony -75g, cebula- 5g, jabłko -15g, musztarda -2g, olej -3g
cebula 02g, masło-02g
Napoje: kompot z jabłek-220 ml
Skład: woda-200ml, jabłka-20g, miód pszczeli -5g
Smacznego


Lista najczęstszych alergenów pokarmowych
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe) i produkty pochodne. Pamiętajmy, że czym innym jest alergia na gluten, a czym innym nadwrażliwość na to białko, prowadząca do celiakii.

2. Skorupiaki i produkty pochodne. Należą do nich krewetki, kraby, homary, raki. Nawet ich śladowa ilość może wywołać bardzo silne reakcje alergiczne, ze wstrząsem anafilaktycznym włącznie.

3. Jajka i produkty pochodne. Składnikiem powodującym alergię jest najczęściej białko jajka, żółtko uczula znacznie rzadziej. Warto wiedzieć, że potencjał alergizujący jajek zależy od obróbki termicznej – największy mają jajka surowe (np. w formie majonezu czy deserach typu tiramisu), nieco mniejszy – gotowane na miękko i w formie jajecznicy, jeszcze mniejszy – jajka gotowane na twardo i dodawane do ciast, naleśników itp. Alergia na białko jajka to jedna z najczęściej występujących alergii pokarmowych u dzieci, ale zwykle mija z wiekiem.

4. Ryby i produkty pochodne. Najczęściej uczulające gatunki ryb to: dorsz, śledź, szprot, tuńczyk, łosoś, węgorz, karp, okoń. Alergia na ryby zwykle zostaje na całe życie.

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne. To jeden z produktów najsilniej alergizujących, nawet minimalna ilość może wywołać wstrząs anafilaktyczny u osób uczulonych, dlatego często nawet na produktach niezawierających fistaszków można znaleźć informację, że „w zakładzie przetwarza się również orzeszki ziemne” albo „może zawierać śladowe ilości orzeszków ziemnych”. Alergia na arachidy może utrzymywać się przez całe życie.

6. Soja i produkty pochodne. Poza produktami sojowymi popularnymi wśród wegan i wegetarian (tofu, pasztety) soja występuje w wielu produktach przetworzonych jako zagęstnik (wędliny, pieczywo) lub emulgator (lecytyna sojowa − powszechnie stosowany dodatek do żywności).

7. Mleko i produkty pochodne. Czynnikiem alergizującym są białka mleka. To alergia, z której się wyrasta – większość dzieci nabywa tolerancji na mleko do 3. roku życia.

8. Orzechy tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje, orzechy makadamia lub orzechy Queensland i produkty pochodne. Podobnie do fistaszków, alergia na orzechy utrzymuje się przez całe życie.

9. Seler zwyczajny i produkty pochodne. Surowy seler jest jednym z najsilniejszych alergenów, może wywołać wstrząs anafilaktyczny. Po ugotowaniu jest mniej alergizujący.

10. Gorczyca i produkty pochodne. Właściwości uczulające mają zarówno ziarna gorczycy, jak i ich płynna forma, czyli musztarda. Na szczęście gorczyca rzadko bywa przyczyną anafilaksji.

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne. Poza sezamem widocznym w potrawach „gołym okiem”, warto pamiętać, że jest on też składnikiem hummusu – dodaje się do niego sezamową pastę tahini.

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2. Związki siarki są stosowane jako konserwanty żywności, np. w suszonych owocach i winie – ukrywają się pod symbolami E220−E228.

13. Łubin i produkty pochodne. Łubin to roślina strączkowa bogata w białko. Mąka łubinowa ma zastosowanie podobne do soi – jest półproduktem do przygotowywania potraw dla wegan i wegetarian, dodaje się ją też do wędlin, pieczywa.

14. Mięczaki i produkty pochodne. Małże, kalmary, ślimaki, ostrygi, ośmiornice należą do produktów o największym potencjale alergizującym.



Matematyka
POLECAMY
Kluby i Stowarzyszenia

Obiady

Certyfikat Szkoła Promująca Zdrowie
Logowanie
Nazwa Użytkownika

Hasło



PTFPTF
Projekty w szkole
  » Szkoła Ucząca Się
Ełckie szkoły
 
Copyright © 2007 Zespół Szkół Sportowych w Ełku
kontakt z administratorem

2514154 Unikalnych wizyt