jadłospis
Dodane przez intendentka dnia 18/03/2016 13:19:16
Jadłospis
18.01.2021 Poniedziałek
Rosół z makaronem 1*9*
Udko kurczęce w panierce1* ziemniaki
Marchew duszona z groszkiem1*7*
Kompot z agrestu
19.01.2021 Wtorek
Barszcz czerwony 9*7* pieczywo mieszane 1*
Lazania 1*7*10* ogórek konserwowy 10*
Herbata owocowa
20.01.2021 Środa
Żurek z jajkiem i chrzanem 1*3* 7* 9*
Schab pieczony w sosie cebulowym 1* 10* kasza jęczmienna 1*
Surówka wielowarzywna 9* woda z cytryną
Podwieczorek : Banan
21.01.2021 Czwartek
Krem z marchwi z grzankami 7*9*1*
Kotlet wp . mielony1* 3* ziemniaki
Buraczki z jabłkiem i cebulą 10*
Kawa inka z mlekiem 7*
22.01.2021 Piątek
Zupa fasolowa 9*pieczywo mieszane 1*
Ryba panierowana 1* 3* 4* ziemniaki
Surówka z marchwi i pora 7* 10* kisiel z aronii
Podwieczorek:Kiwi
Smacznego
Alergeny pokarmowe:
1*- gluten, 2*-skorupiaki i produkty pochodne,3*-Jaja i produkty pochodne,4*- ryby i produkty pochodne, 5*- orzeszki ziemne i produkty pochodne, 6*- soja i produkty pochodne, 7*- mleko i produkty pochodne, 8*- orzechy , 9*- seler i produkty pochodne, 10*-gorczyca i produkty pochodne, 11*-nasiona sezamu i produkty pochodne, 12* dwutlenek siarki, 13*- łubin i produkty pochodne 14*- mięczaki i produkty pochodne

Jadłospis
25.01.2021 Poniedziałek
Zupa szczawiowa z jajkiem3* 7* 9* pieczywo mieszane 1*
Pulpety wieprzowe w sosie pomidorowym 1*3*7*9*10*
Lunch pęczak-bulgur-soczewica 1*
Surówka z kapusty pekińskiej z pestką słonecznika
Woda z cytryną
26.01.2021 Wtorek
Zupa mleczna z zacierką 1*3*7*
Filet kurczęcy w panierce 1* 3* ziemniaki
Surówka z marchwi i jabłka 7* 10* herbata owocowa
27.01.2021 Środa
Zupa krem z ciecierzycy 1* 7* 9* pieczywo mieszane 1*
Pieczeń rzymska w sosie cebulowym 1* 3* 7*9*10*
Kasza gryczana, kompot z jabłek
Surówka z kapusty czerwonej z jabłkiem 10*
28.01.2021 Czwartek
Zupa pomidorowa z ryżem 7*9*10*
Kotlet z indyka duszony w sosie własnym 1* 3* 10*
Ziemniaki, surówka z cykorii z porem i jabłkiem
Kakao z mlekiem 7*
29.01.2021 Piątek
Zupa grochowa 9* pieczywo mieszane 1*
Filet z miruny w cieście 1*3*4* ziemniaki
Surówka z kapusty kiszonej 10* woda z cytryną
Smacznego
Alergeny pokarmowe:
1*- gluten, 2*-skorupiaki i produkty pochodne,3*-Jaja i produkty pochodne,4*- ryby i produkty pochodne, 5*- orzeszki ziemne i produkty pochodne, 6*- soja i produkty pochodne, 7*- mleko i produkty pochodne, 8*- orzechy , 9*- seler i produkty pochodne, 10*-gorczyca i produkty pochodne, 11*-nasiona sezamu i produkty pochodne, 12* dwutlenek siarki, 13*- łubin i produkty pochodne14*- mięczaki i produkty pochodne
Jadłospis
01.02.2021 Poniedziałek
Zupa krem z zielonego groszku z grzankami 1*7*9*
Baba ziemniaczana 7* 3* ogórek kiszony 10*
Kakao z mlekiem7*
02.02.2021 Wtorek
Zupa ogórkowa 9*10* pieczywo mieszane 1*
Gulasz wp 9* 10* ziemniaki
Surówka z rzodkwi białej7* kompot z jabłek
03.02.2021 Środa
Zupa pieczarkowa 7*9* pieczywo mieszane 1*
Żeberka duszone w sosie własnym 1* 9* 10* kasza gryczana
Kapusta zasmażana 1* woda z cytryną
04.02 .2021 Czwartek
Rosół z lanymi kluskami 1*3*9*
Pieczone udko kurczęce, ziemniaki
Surówka z marchwi i chrzanu7*10* herbata owocowa
05.02.2021 Piątek
Krem z soczewicy 9*pieczywo mieszane 1*
Kotlet mielony z miruny1*3*4* ziemniaki
Surówka z kapusty białej z kukurydzą 3*10*7*
Kisiel z agrestu
Smacznego
Alergeny pokarmowe:
1*- gluten, 2*-skorupiaki i produkty pochodne,3*-Jaja i produkty pochodne,4*- ryby i produkty pochodne, 5*- orzeszki ziemne i produkty pochodne, 6*- soja i produkty pochodne, 7*- mleko i produkty pochodne, 8*- orzechy , 9*- seler i produkty pochodne, 10*-gorczyca i produkty pochodne, 11*-nasiona sezamu i produkty pochodne, 12* dwutlenek siarki, 13*- łubin i produkty pochodne14*- mięczaki i produkty pochodne



Lista najczęstszych alergenów pokarmowych
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe) i produkty pochodne. Pamiętajmy, że czym innym jest alergia na gluten, a czym innym nadwrażliwość na to białko, prowadząca do celiakii.

2. Skorupiaki i produkty pochodne. Należą do nich krewetki, kraby, homary, raki. Nawet ich śladowa ilość może wywołać bardzo silne reakcje alergiczne, ze wstrząsem anafilaktycznym włącznie.

3. Jajka i produkty pochodne. Składnikiem powodującym alergię jest najczęściej białko jajka, żółtko uczula znacznie rzadziej. Warto wiedzieć, że potencjał alergizujący jajek zależy od obróbki termicznej – największy mają jajka surowe (np. w formie majonezu czy deserach typu tiramisu), nieco mniejszy – gotowane na miękko i w formie jajecznicy, jeszcze mniejszy – jajka gotowane na twardo i dodawane do ciast, naleśników itp. Alergia na białko jajka to jedna z najczęściej występujących alergii pokarmowych u dzieci, ale zwykle mija z wiekiem.

4. Ryby i produkty pochodne. Najczęściej uczulające gatunki ryb to: dorsz, śledź, szprot, tuńczyk, łosoś, węgorz, karp, okoń. Alergia na ryby zwykle zostaje na całe życie.

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne. To jeden z produktów najsilniej alergizujących, nawet minimalna ilość może wywołać wstrząs anafilaktyczny u osób uczulonych, dlatego często nawet na produktach niezawierających fistaszków można znaleźć informację, że „w zakładzie przetwarza się również orzeszki ziemne” albo „może zawierać śladowe ilości orzeszków ziemnych”. Alergia na arachidy może utrzymywać się przez całe życie.

6. Soja i produkty pochodne. Poza produktami sojowymi popularnymi wśród wegan i wegetarian (tofu, pasztety) soja występuje w wielu produktach przetworzonych jako zagęstnik (wędliny, pieczywo) lub emulgator (lecytyna sojowa − powszechnie stosowany dodatek do żywności).

7. Mleko i produkty pochodne. Czynnikiem alergizującym są białka mleka. To alergia, z której się wyrasta – większość dzieci nabywa tolerancji na mleko do 3. roku życia.

8. Orzechy tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje, orzechy makadamia lub orzechy Queensland i produkty pochodne. Podobnie do fistaszków, alergia na orzechy utrzymuje się przez całe życie.

9. Seler zwyczajny i produkty pochodne. Surowy seler jest jednym z najsilniejszych alergenów, może wywołać wstrząs anafilaktyczny. Po ugotowaniu jest mniej alergizujący.

10. Gorczyca i produkty pochodne. Właściwości uczulające mają zarówno ziarna gorczycy, jak i ich płynna forma, czyli musztarda. Na szczęście gorczyca rzadko bywa przyczyną anafilaksji.

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne. Poza sezamem widocznym w potrawach „gołym okiem”, warto pamiętać, że jest on też składnikiem hummusu – dodaje się do niego sezamową pastę tahini.

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2. Związki siarki są stosowane jako konserwanty żywności, np. w suszonych owocach i winie – ukrywają się pod symbolami E220−E228.

13. Łubin i produkty pochodne. Łubin to roślina strączkowa bogata w białko. Mąka łubinowa ma zastosowanie podobne do soi – jest półproduktem do przygotowywania potraw dla wegan i wegetarian, dodaje się ją też do wędlin, pieczywa.

14. Mięczaki i produkty pochodne. Małże, kalmary, ślimaki, ostrygi, ośmiornice należą do produktów o największym potencjale alergizującym.